hirdetés
hirdetés

Feldarabolják a Metrót

Kettéválik a Metro kereskedelmi óriáskonszern, a nagykereskedelmi és az élelmiszerkereskedelmi üzletág önálló vállalattá válik, a jelenlegi Metro AG-ban pedig lényegében csak az elektronikai terület marad - közölte a német vállalat szerdán.

hirdetés

Ha megszületik a végleges döntés, akkor a szétválás folyamata 2017-ben befejeződhet.

Olaf Koch, a Metro AG vezérigazgatója úgy látja, hogy a szétválás mindkét részleg számára a „szabadulást" jelenti. Két teljesítőképes, független, tőzsdén jegyzett kereskedelmi vállalat jön létre, amelyek vezető pozíciót töltenek be a területükön.

„A struktúra lényegesen koncentráltabb lesz" - mondta Koch egy telefonkonferencián, hozzátéve hogy ez a struktúra vállalatfelvásárlásokra is lehetőséget ad.

A jelenlegi Metro-részvényesek mindkét cégben egy-egy részvényt kapnak majd.

Koch szerint a részvényesek többsége támogatja a tervet. Jól fogadta az elképzelést a piac is, a Metro papírja 10,3 százalékkal szökött fel a frankfurti tőzsdén.

A Metro Európa negyedik legnagyobb kereskedelmi vállalata, 30 országban 230 ezer embert foglalkoztat. Árbevétele a 2014-15-ös üzleti évben 1,2 százalékkal 59,2 milliárd euróra csökkent. Nyeresége az egyszeri tételeket nem számítva 625 millió euró volt az előző évi 600 millió euróval szemben. 

A Metróhoz tartozik a hasonló nevű hipermarket hálózaton kívül a Real szupermarket-lánc, a Metro Cash & Carry nagykereskedelmi hálózat, továbbá a Saturn és a Media Markt szórakoztató elektronikai üzletlánc.

(forrás: MTI)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél