hirdetés
hirdetés

METRO Gasztroakadémia: véget ért az Ifjúsági Szakács Világbajnokság főpróbája

2015. május 15-én a METRO Gasztroakadémián került megrendezésre a XX. Jeunes Chefs Rôtisseurs Magyarországi Szakácsverseny, amely egyben a 2015. szeptember 11-én, Budapesten megrendezésre kerülő világbajnokság főpróbája is volt. A versenyzőknek négy személy részére a verseny előtt ismertetett, kötelezően felhasználandó nyersanyagokból (a METRO által biztosított Black Box meglepetéskosárból) háromfogásos menüt kellett készíteniük.

hirdetés

A verseny első három helyezettje a világszervezet által küldött érmet kapta. A 2015. évi nemzeti verseny győztese Mede Ádám (Gerbeaud, Onyx Étterem) jogot nyert, hogy Magyarországot képviselve részt vegyen a 2015. szeptember 11-én, szintén a METRO Gasztroakadémián megrendezésre kerülő Nemzetközi Ifjúsági Szakács Világbajnokságon. A magyar Chaine des Rotisseurs Baráti Asztaltársaság az ifjú szakács részére biztosítja a 600 EUR nevezési díjat, amely a budapesti világverseny teljes költségét fedezi.

A verseny második helyezettje Garai Ádám az Olimpia étteremből lett, míg a dobogó harmadik fokára Pereszlényi Alexandra, Hilton Budapest állhatott. A zsűri különdíját kapta Pereszlényi Alexandra a leggazdaságosabb alapanyag felhasználásáért és Krizmanics Norbert a legjobban szervezett munkájáért.

A METRO Kereskedelmi Kft. kiemelt szakmai partnerként biztosította a verseny helyszínét a METRO Gasztroakadémiát, ahol a Budapesti Gazdasági Főiskola hallgatói nyújtottak segítséget a verseny lebonyolításához. A hivatalos eredményhirdetésre a zsűri és a Chaîne des Rôtisseurs Baráti Asztaltársaság valamint a küldő Chaine házak vezetőinek jelenlétében, a verseny tiszteletére rendezett gálavacsorán került sor a Corinthia Hotel Budapestben, 2015. május 16-án.

A pontozás a nemzetközi szokások szerint történt. A verseny teljesen névtelenül zajlott, a versenyzők és az ételek csak számokkal voltak azonosíthatók. A nyersanyagokból 3 fogásos menüt kellett készíteni 4 személy részére: előétel (hideg vagy meleg), főétel körettel, desszert. Az ételsor elkészítésére 3 óra 30 perc állt rendelkezésre. 2015-ben a magyar nemzeti döntő nyertese címért 11 szakácstehetség szállt ringbe:
1.    Bock Bisztró - Szász Kristóf
2.    Bodrogi Étterem - Keztyűs Ádám
3.    Budapest Bisztró - Krizmanics Norbert
4.    Budapesti Gazdasági Főiskola - Lancsa Szilvia
5.    Danubius Hilton Hotel - Pereszlényi Alexandra
6.    Gerbeaud - Mede Ádám
7.    Olimpia Étterem - Garai Ádám
8.    Pierrot Étterem - Patai László
9.    Sofitel - Gubán Tamás
10.    Thermal Hotel Visegrád - Lichi Roland
11.    Villa Medici - Humli Dávid

A verseny zsűri-elnöke Kovács-Siklósi Lázár (Lázár Chef), Conseiller Culinaire, zsűritársai pedig:
Jakabffy László , Merczi Gábor, Ádám Csaba, Barka Áron, Bernáth József, Bicsár Attila, Bíró Lajos, Hamvas Zoltán, Nyíri Szása, Raj Ráchel és Dr. Sándor Dénes voltak.

„A METRO számára kiemelten fontos a magyar gasztronómia támogatása, különösen a fiatal szakácstehetségek segítése. Termékpalettánkkal és szolgáltatásainkkal egyaránt segítjük partnereinket, így neves versenyek szervezőit is. Ezért is biztosítjuk az alapanyagok egy részét a magyar és a nemzetközi döntőhöz is, illetve helyszínként a METRO Gasztroakadémiát, mely Magyarország egyik legideálisabb otthona a prémium versenyeknek.” – hangsúlyozta Horváth Imre, a METRO Kereskedelmi Kft. vezérigazgatója.
„A METRO Gasztroakadémia olyan versenyhelyszín, mely egyesíti a nemzetközi prémium színvonalat a hazai pálya előnyeivel. Nagyon örülök, hogy én képviselhetem Magyarországot szeptemberben és ismét ezen a jól felszerelt, számomra jól ismert helyszínen versenyezhetek.”- mondta Mede Ádám, a verseny győztese.

A magyar Chaine Egyesület támogatja a konyhaművészet jövő generációjának nemzetközi szinten történő megjelenését és megmérettetését az évente megrendezésre kerülő ifjú szakács tehetségek részére a hazai verseny megrendezésének keretében. Az Egyesület rendszeresen küld versenyzőket a Világbajnokságokra. A korábbi években dobogós helyezést elért fiatal magyar versenyzők, munkahelyeik és a versenyek színhelyei az alábbiak:
●    Kovács Lázár, Alabárdos Étterem, Egyesült Államok
●    Bicsár Attila, Alabárdos Étterem, Magyarország
●    Götz Zsolt, Remíz Étterem, Szingapúr
●    Szulló Szabina, Gerbeaud Étterem, Párizs
●    Széll Tamás, Gerbeaud Étterem, Dél-Afrika
●    Ádám Csaba, Apetito Étterem, Németország

A szeptember 11-i Ifjúsági Szakács Világbajnokságról élő, nyilvános, kb. 6 órás internetes video közvetítés lesz magyar és angol nyelvű szakkommentárokkal, melyet a Világszervezet tagországaiban élőben lehet majd figyelemmel kísérni. Az internetes élő video közvetítés lehetőséget biztosít a magyar konyhai alapanyagok (pl. szürke marha, vadhúsok, libamáj, halak, paprika biotermékek), ételeink, kiváló boraink, pálinkáink és éttermeink, szállodáink bemutatására is. Az 5 kontinensről ide érkező versenyzőknek és zsűri tagoknak büszkén mutathatjuk be nemzeti hagyományainkat, turisztikai nevezetességeinket. Az Ifjúsági Szakács Világbajnokság a 25. éves jubileumi Grand Chapitre rendezvény sorozattal egy időben kerül megrendezésre, az ünnepélyes eredményhirdetésre 2015. szeptember 12.-én, a Hilton Budapest szállodában tartandó gála vacsora keretében kerül sor.

A Chaine des Rotisseurs világszervezet évente rendez világbajnokságot a nemzeti versenyek győzteseinek, az ifjú szakács tehetségek fejlődésének támogatása és nemzetközi megmérettetése céljából. A Világbajnokságon 27 év alatti 20 ifjú szakács versenyez, akik többszörösen díjazott és elismert – nem egy esetben Michelin-csillagos – éttermekben szereztek már néhány éves tapasztalatot. A Világszervezet eddig közel 40 alkalommal szervezte meg a fiatal tehetségek részére a világversenyt.

Az ifjúsági Szakács Világbajnokság különlegessége, hogy a versenyzők nem egy alaposan begyakorolt menüsort készítenek, hanem a fogadó ország kiváló minőségű alapanyagaiból összeállított, és csak a verseny kezdetekor bemutatott „meglepetés kosár” (black box) tartalmának felhasználásával alkotnak önállóan 4 óra alatt egy 3 fogásból álló, 4 adagban elkészített menüsort. A versenyzők anonimként dolgoznak, nevüket és nemzetiségüket a zsűri tagjai nem ismerhetik. A 12 tagú nemzetközi zsűri a szakma elismert tagjaiból válogatott szakemberekből áll. A konyhában 3 tagú zsűri figyeli és elemzi a versenyzők készségét, az alkalmazott technológiát, a higiéniát, az anyagfelhasználás gazdaságosságát, a rendezett munkát. A 9 tagú kóstoló zsűri a látványt, az ízeket értékeli és az előírt alapanyagok felhasználását ellenőrzi.

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél