hirdetés
hirdetés

Növényvédő szerrel szennyezett gyümölcsre csaptak le az ellenőrök

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) török eredetű mandarin mintában mutatott ki határérték feletti növényvédőszer-maradékot. Az ügyben a hatóság eljárást indított, mely jelenleg is folyamatban van.

hirdetés

Az éves növényvédőszer-maradék ellenőrzési terv keretében, török eredetű, a PENNY MARKET Kft. 164. sz. üzletében (9700 Szombathely, Sárvári út. 1.) vett mandarin mintában határérték feletti, 0,042 mg/kg fenvalerát növényvédő szer hatóanyag-maradékot mutatott ki a NÉBIH laboratóriuma. Az engedélyezett határérték mandarinban 0,02 mg/kg.

A jogszabály által (396/2005/EK rendelet) meghatározott szermaradék határérték (MRL) nem tekinthető egészségügyi határértéknek, így az MRL bizonyos mértékű túllépése sem jelenthet minden esetben egészségügyi kockázatot. Ezeket a határértékeket elsősorban azért állapítják meg, hogy az integrált növényvédelem előírásait betartva, a termés kellő védelme mellett a növényvédő szer használat a lehető legminimálisabb legyen (okszerű növényvédő szer használat).

A NÉBIH kockázatbecslésen alapuló, éves, objektív növényvédőszer-maradék monitoring rendszert működtet elsősorban a friss fogyasztásra szánt zöldségek-, gyümölcsök- és gabonafélék, növényvédőszer-maradék tartalmának ellenőrzésére, beleértve azonban a növényi-, és állati eredetű feldolgozott termékeket, bébiételeket és a friss állati eredetű termékeket is. A kockázat alapú tervezés hangsúlyosan friss termékek ellenőrzését írja elő, ahol a vegyszeres növényvédelem esetleges élelmiszer-biztonsági kockázata azonnal jelentkezik. Mivel a déligyümölcsök is ezen termékek körébe tartoznak, így emelt mintaszámmal szerepelnek az éves tervben.

(forrás: Agroinform.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél