hirdetés
hirdetés

Metro és Penny a plázastop első áldozatai

Kiderült, hogy kik a tagjai a plázastopbizottságnak, ők döntenek arról, hogy a 300 négyzetméternél nagyobb boltok megépülhetnek-e. Tizenkét esetben nemet mondtak, 15 esetben igent. A Metro és a Penny az első áldozat.

hirdetés

Nem épülhet meg egy új keszthelyi Metro és három Penny Market Fóton, Hajdúsámsonon és Albertirsán - derül ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Oláh Lajos szocialista képviselő kérdésére adott írásos válaszából. Ezenkívül a 300 négyzetméternél nagyobb kereskedelmi egységek építését engedélyező bizottság elutasította két debreceni, egy szegedi és egy váci élelmiszer-áruház építését.

A plázastop alóli felmentéseket elbíráló bizottsághoz eddig összesen 41 felmentési kérelmet nyújtottak be, amelyből 29-et tárgyaltak meg, 12 esetben a kérelmet elutasították, 15 esetben támogatták, és kettőnél további információkat kértek.

Az Országgyűlés honlapján a válaszból kiderül, hogy a bizottság járműalkatrész-kereskedelemre, díszállatüzletre, hűtőház-létesítésre és raktárépítésre is adott engedélyt.

Matolcsy válaszából kiderül, hogy pontosan kik alkotják a bírálóbizottságot. A bizottság elnöke Király Péter, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal főigazgatója, tagjai még Szomorí Béla főosztályvezető (Nemzetgazdasági Minisztérium, NGM), Weingartner Lilla osztályvezető (NGM), Szépe Ferenc főosztályvezető (Vidékfejlesztési Minisztérium, VM) és Kentési Sándor, a VM kabinetfőnöke.

A dokumentum szerint a bizottság szempontjai elsősorban a környezetvédelemre, a vidékfejlesztésre, valamint a tervezett beruházás helyén már meglévő kereskedelmi építmények környezetére gyakorolt hatásai összességének mérlegeléséből állnak.

Az Országgyűlés tavaly fogadta el a jogszabályt, amelyben 2014. december végéig moratóriumot hirdettek minden, 300 négyzetméter feletti kiskereskedelmi beruházásra. Ugyanakkor a törvény szerint a plázastop alól felmentés adható.

A plázastoptörvényt eközben az Európai Bizottság is vizsgálja, hogy megfelel-e az uniós jogszabályoknak.

(forrás: [origo])
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél